Neexistují normální pomeranče?

PomerančMožná se ušklíbáte, proč píšeme o pomerančích (a otázka, proč v úvodníku používáme autorský plurál, pak musí váš škleb dovést k dokonalosti kočky Šklíby). Ono nic jiného vám možná nezbývá; jsme již smířeni, že tento seriózní a informačně bohatý web čte pravidelně, dílem demokratické cenzury, pouze pár zvláštních existencí, které takový povedený škleb může nakonec šlechtit, pokud se tedy nešklebí neustále. Ale pro mne za mne, klidně se šklebte pořád. Jak jsme řekli, jsme s tím smířeni. Nečekejte žádný úsměvný fejeton jako od Rudolfa Křesťana. Žádná laskavá slova do prázdna, budící zdání pointy, ani žádné morální poučení. Bude to tu všechno pěkně natvrdo. Nuže k meritu věci.

Pomeranče jsem nikdy neměl rád. Oproti mandarinkám. Pomeranč mi odjakživa přišel zbytečně obrovský, s absurdně tlustou slupkou. Jeho obří díly, aby mé pohrdání potvrdily, byly leckdy nepřiměřeně kyselé nebo hořké. To mandarinka byla jeho pravým opakem. Snadno oloupatelný plod přiměřené velikosti a sladké chuti. Jen někdy (a o to víc) mne v mandarince rozčarovala zrníčka, která mi k její povaze vůbec nezapadala, až jsem je považoval za jakousi satanskou pomstu.

Když někdo se slovy ‘Nechceš koupit pomeranče?’ ukázal na mandarinky, v ten moment jsem k takovému tupému člověku pocítil absolutní despekt a kategoricky jsem mu sdělil, že to jsou mandarinky. A že mezi mandarinkou a pomerančem je fatální a naprostý rozdíl. Jako mezi ženou a mužem. Dobrem a zlem.

Čas ale mou nepřízeň k pomerančům obrousil. Najednou mi ani nepřišlo, že jejich oloupání je náročnější, též jsem přivykl jejich silně kyselé, často vrtošivě hořké chuti. Ani život není jenom lehký a snadný. Poslední dobou ale jako by se něco snažilo mou nelásku k pomerančům obnovit.

Vezmu do ruky pomeranč, má podivně nepravidelný tvar, jeho průřez se blíží spíše kosočtverci než kruhu. Jako by se snažil přerůst sebe sama. Vespod má zvláštní dírku, která jako by vznikla uměle. Zabodávám do pomeranče pod ostrým úhlem nůž s kulatou špičkou a pomocí něj ho loupu. Snad kdyby nebyl k dispozici, uchýlil bych se k tomu primitivnímu loupání, kdy vám za nehtem palce zůstane kůra. Nebo snad do pomeranče bodáte ukazováčkem?! Snažím se okruží oddělit od sebe, abych ho dále mohl rozdělit na díly a civilizovaně po částech pozřít. Já bláhový. Nejde to. Ovoce přede mnou tají, kde končí jeden jeho díl a začíná druhý. Musím vzít do ruky nůž a rozdělit ho ve dví; násilím mu pomoci. Připadám si jako gynekolog, po prstech mi od nože stéká šťáva. Jeden díl pomeranče jsem rozřízl, to má za to. Žasnu nad tou nepoddajnou hmotou. Tam, kde by měla být v okruží díra, je plno. Vyrůstají tam dva – ne, tři – čtyři malé dílky. Jako by se pomeranč snažil dorůst do co největšího objemu. Fukušima? Důsledek nepřirozeného velkopěstování? No, aspoň není hořký.

Dnes zase. Pomeranč je dobře kulatý, i velikost má přiměřenou; je spíše menší. Ovšem oloupat nejde. Houževnatá slupka je snad přilepená k dužině lepidlem. Ta je načervenalá. A naopak naprosto nehouževnatá. Cosi měkkého, tvar to nedrží, šťáva z toho teče. Pomerančobroskev. Trhám rozplizlou hmotu červeného pomeranče na menší kusy a s nezměrným pohrdáním pojídám. No, aspoň není hořký.

Což dnes neexistují normální pomeranče? Nebo jsem si chybně a bez racionálního základu definoval ideu dokonalého pomeranče, netrpícího popsanými neduhy? Pomeranč správně kulatý, lehce oloupatelný, rozebratelný na jednotlivé díly, šťavnatý a přitom pevný, dobré chuti – neexistuje? Domníváte se, že máte doma pomeranč, který mne uspokojí, a já vás za něj budu moci pochválit?
Přijedeme kdykoli!

Aktualizováno 13. 2. 2014
Dokonalý pomeranč nalezen a snězen. Symetrické dílky, podezřele vláčné, držely pospolu jenom vlhkostí, bílý povlak z nich bylo lze snadno odstranit. Dokonalost přírody, nebo genetického inženýrství?



Související články:

Sdílet moudrost:

Fekálbuk / Tfujtr

-

Oznámkujte kvalitu článku jako v ruské škole (5 = výborná, 1 = špatná) ► 12345
(4 hlasů, průměr: 4,00)

-


Loading ... Loading ...

Článek byl publikován v rubrice Obyčejný život se štítky . Kliknutím na příslušnou rubriku nebo štítek zobrazíte články na podobné téma.

VLOŽIT KOMENTÁŘ